A Nyúl, aki a megújuló energiához nyúl

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl volt egy gyönyörű kerekerdő, annak közepén lakott egy nyúlcsalád. Szorgalmasak és előrelátók voltak, egyvalamiről azonban idén megfeledkeztek: a tüzelőről. Ha hidegre fordul az idő mivel fognak fűteni és főzni? Nyúlpapa elment Bölcs Barnabáshoz, a bagolyhoz segítséget kérni, aki így szólt:

  • Levitől a vakondtól hallottam, hogy a föld alatt szénbe és ércekbe ütközött és nem tud továbbhaladni tőlük. Segíts neki felhozni és akkor mindketten jól jártok.

A szorgalmas állatok estére hatalmas szén- és érchegyet hordtak össze, melyet szerepük szerint csoportosítottak. Építőanyagnak bazaltot, fűtőanyagnak kőszenet találtak. Nyúlpapa talicskával hazahordta a szerzett energiaforrásokat, és a kis Nyúl Bélában rögtön ezer kérdés merült fel.

  • Jövőre is a föld alól fogod ezeket kibányászni?
  • Nem, mert Bölcs bagoly nyaralása alatt modern energiatermelő eszközöket, mint pl: napkollektort és szélerőművet látott. Jövő télre mi is megpróbálunk a házunk mellé ilyeneket felépíteni, hogy ne zsákmányoljuk ki Földünket.

A nagy fárasztó munkában úgy elfáradtak, hogy lazulásra vágytak, ezért elmentek wellnessezni, ahol Béla nagyon elcsodálkozott azon, hogy lehet az, hogy a termálvíz télen is meleg marad. Ezt vajon mi fűti? Napkollektor?

  • Nem- válaszolt Nyúlpapa – hanem a Föld belső energiája. Sajnos mi az ásónkkal olyan mélyre nem tudunk ásni, hogy saját termál tavunk legyen.

De a szélerőművet és a napkollektort megépítették, amiből rengeteg energiát nyertek.

Legyél te is olyan, mint a Nyúl család és védd te is a környezet!

 

                                                        Írta, elmesélte: Dorina és  Laura