Pályaorientációs nap

Nov. 5-én iskolánkban minden évfolyamon az osztályfőnökök a pályaorientációs nap keretén belül érdekes programokat szerveztek. Óriási szerepe volt a programok megszervezésében az osztályokban tanuló diákok szüleinek. A témának megfelelően igyekeztünk olyan munkahelyeket felkeresni, ahol a gyerekek közeli hozzátartozói dolgoznak. Ami manapság nem könnyű feladat, hiszen az uniós előírásoknak megfelelően az üzem- és gyárlátogatások szabályai szigorodtak, több feltételnek kell eleget tenni.

Az 1.c osztály kis diákjai a gyönyörű őszi időben egy kis sétával egybekötött üzemlátogatáson vett részt, meglátogattuk a Sylvan Hungaria Zrt. Dunaharasztiban lévő telephelyét. A cég gombacsíra gyártásával foglalkozik, s mint megtudtuk, 1997-ben épült meg a gyár. A folyamatosan fejlődő, gyarapodó magyarországi cég vezetője nagyon szívélyesen, kedvesen fogadta a kis osztályunkat. Megpróbálták a lehetetlent, és a gyerekek számára  a még nem túl érthető folyamatokat, gyártási mozzanatokat is érdekessé, szemléletessé tették. Bebarangoltuk a gyár látogatható részeit, megvizsgálhattuk közelről is a gombacsírával átszőtt zsákok tartalmát. Azt is megtudtuk, hogy itt a magyarországi üzemben kizárólag csiperkecsírát gyártanak. A gombacsíra steril körülmények között, légmentesen lezárt, gondosan megmosott, megtisztított, leforrázott, majd lehűtött búzával megtöltött műanyag zsákokban fejlődik ki, miután a zsákokba oltották.

A gyárlátogatás végén egy kis ajándékkal búcsúztak tőlünk a vezetőség tagjai. Köszönjük az érdekes idegenvezetést, az élményteli, vidám napot! Köszönettel tartozom Papp Jenőnek is a szervezésért!

 

                                                                                          Kovács Gáborné (Gyöngyi néni)