Könyvmolyok és a Két Egér könyvesbolt

 

A KÖNYVMOLY 12 egy a könyvekért és az olvasásért lelkesedő csapat, akik 2012 szeptemberétől rendszeresen összejöveteleket tartottak a könyvtárban. Hogy miről szóltak ezek a délutánok? Természetesen könyvekről, hiszen az a vágy vezette őket, hogy az általuk elolvasott történetekről beszélgethessenek azokkal a gyerekekkel, akik szintén ismerik a kiválasztott művet.

A társaság alapító tagjai: Tari Petra, Kaminski Romina, Zombori Elizabet és Faragó Richárd voltak.

A társaságot generáló kötet: Berg Judit Ruminije volt. (Magyartanárok, ha sikerélményre vágytok tanítványaitoktól, olvastassátok Rumini, a talpraesett kisegér kalandjait.)

Első összejövetelünkön erről a könyvről beszélgettünk (ja, mert az a megtiszteltetés ért, hogy a főmolyok között én lehettem a főfőmoly). A továbbiakban mindenki ajánlhatott egy neki nagyon tetsző könyvet, majd titkos szavazással eldöntöttük, hogy mit olvas el a társaság a következő összejövetelünkre. Év közben változtunk, vitáztunk új molyokkal barátkoztunk, alakultunk.

Az évet egy budapesti kirándulással zártuk: ellátogattunk a Két Egér könyvesboltba, amelyről egyöntetűen megállapítottuk, hogy REMEK HELY.(Kár, hogy nem Dunaharasztiban van.)

Nemcsak telis-teli van nagyszerű könyvekkel, hanem van olyan tere – az emeleten -, ahol be lehet vackolódni, s máris molyolhatsz egy könyvben. Ottjártunkkor Szegedi Katalin szellemes-kedves illusztrációit is végignézhettük, amely új kötetéhez, a Palkóhoz készült, amely pedig a Lenka folytatása, Lenka pedig egyik nagy kedvencünk…visszakanyarodva: a könyvesbolt emelete kiállításoknak is helyet ad, no meg a szombatonkénti művészeti és irodalmi foglalkozásoknak. A gyerekek rögtön otthonosan birtokba vették a boltot, Kovács Domi rárepült egy Tatu és Patu kötetre, s addig bújta, míg a végére nem ért. Romina, aki a tavalyi városi meseíró pályázat egyik győztese volt, boldogan mutatta, hogy rátalált Kertész Edina könyvére, aki – tudjuk, ugye? – az idei pályázat kiinduló történetének a szerzője (A boldog-szomorú erdő). Pataki Andris, tiszteletbeli 1. osztályos moly a mackógyűjteményét  gyarapította „egy remekül megvarrt” darabbal, ui. itt a színvonalas könyvek mellett különleges kézműves játékok is kaphatók. Közben én egy Palkó és egy Tatu és Patu könyvet fizettem ki, de még eltehettem a Két Egér kiadó új kötetét is, a Jártamba …kertemben című különleges, kreatív kötetet, melyet ajándékba adott a könyvtárunknak a derűs-kedves Vörös Júlia, a bolt háziasszonya.

 Még azt szeretném elmondani, hogy miért is esett erre a Ráday utcai üzletre a választásunk? Nem nehéz a válasz: A 2 egér kalandjai miatt, mely egy remek, képzőművészetet magyarázó-népszerűsítő sorozat, mely évek óta a kedvencek listáján szerepel a könyvbarát gyerekeknél. (Aki esetleg még nem találkozott ezekkel a kötetekkel, el ne mulassza: http.//keteger.hu)

Öröm volt ez az év veletek, kedves molyok! Köszönet a szülőknek a nagyszerű gyerekekért! Köszönet Csegei Erzsi néninek a kirándulás lebonyolításában nyújtott segítségéért!

Várom a régi és az új molyokat szeptemberben!

                                                                              Gregus Márta, könyvtárostanár

                                                                          II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

 

 

 

Megalakult a KÖNYVMOLY 12 csapata, ahogy az évzárón is hallhattad.

Kik vagyunk mi?

Egy baráti csapat, aki szereti a könyveket és a könyvtárat. Név szerint:

TARI PETRA

ZOMBORI ELIZABET

KAMINSKI ROMINA

FARAGÓ RICHÁRD

Mindannyian 3. akarom mondani most már 4. bések vagyunk, DE! bárki csatlakozhat hozzánk, akit lelkesítenek a terveink.

MIK A TERVEINK?  Szívesen megosztjuk veled:

Minden hónapban elolvasunk egy könyvet, és beszélgetünk róla. Az első regényt Tari Petra ajánlotta, a többiek helyeselték, tehát, ha részt szeretnél venni szeptemberi első IGAZI ülésünkön, olvasd el BERG JUDIT: RUMINI című regényét. (Ez egy többkötetes meseregény, de elég, ha az 1. kötetet elolvasod…aztán, ha nem bírsz magaddal, nyugodtan rávetődhetsz a többire is

Minden évben meghívunk egy általunk kiválasztott szerzőt – az első valószínűleg BERG JUDIT lesz.

Rendszeresen felderítő utakat tartunk Budapesten – jó könyves programokat csípünk fülön

Figyeljük a pályázatokat, s talán mi is írunk egy-két remekművet

 

Ha nem tudod beszerezni Berg Judit könyvét, vagy más okból írni akarsz nekünk, akkor ezen a címen megteheted:

frakoczi@kevenet.hu