2017-2018. tanév

Bólyai matematika verseny eredményei

Simonyi Zsigmond helyesírási verseny

Határtalanul szavalóverseny

2016-2017. tanév

A november 26-án rendezett Simonyi Zsigmond helyesírási verseny a résztvevők számát tekintve sikeres volt.  Néhány osztály kifejezetten nagy létszámmal képviseltette magát. Sajnos az eredmények nem érték el a korábbi évek színvonalát. Legjobbjaink közül senki sem szerzett olyan pontszámot, amellyel meghívást nyert volna a megyei döntőbe. Talán a következő évben eredményesebbek lesznek diákjaink. Egyébként ez volt az első verseny, amelyet a 2014-es helyesírási szabálymódosításokat figyelembe véve rendeztek.

Eredmények

5. évfolyam

1. Mérész Cintia 71 pont

2. Kecsmár József 61 pont

3. Juhász Lili 57 pont

 

6. évfolyam

1. Kovács Domonkos 81 pont

2. Tatárka Adél 78,5 pont

3. Óvári Tímea 74 pont

4. Priskin Kinga 70,5 pont

5. Vágenhoffer Dorina 69,5 pont

6. Batta Petra 54 pont

 

7. évfolyam

1. Rideg Gyöngyvér 81 pont

2. Horváth Kinga 75 pont

3. Márkus Botond 74,5 pont

4. Kaczeus Regina 70 pont

5. Romsics Petra 64 pont

6. Puskás Gergő 59 pont

 

8. évfolyam

1. Faragó Richárd 75 pont

2. Deák Krisztina 74,5 pont

3. Nyíri István Árpád pont

4. Gacsal Flanna 67 pont

5. Szabó Dóra 63 pont

6. Gombos Fruzsina 61 pont

7. Apró Bence 56 pont

8. Striczki Kata 54 pont

9. Fábián Renáta 50 pont

10. Zwick Anna 39 pont

11. Bihari Rajmund 39 pont

 

HATÁRTALANUL

 

Ebben az évben 11. alkalommal rendeztük meg - a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola könyvtárépületében, városunk mind a négy tanintézetének aktív közreműködésével - immár hagyományos őszi szavalóversenyünket.

Versenyünk kiírásakor felhívtuk a magyartanárok figyelmét Babits Mihály halálának kerek évfordulójára,(ebben az évben emlékezünk halálának 75. évére), s ezzel arra igyekeztünk ösztönözni minden versszerető diákot, hogy olvassák minél többen Babits Mihály verseit.

A helyi iskolai fordulókat követően 25 gyerek jelentkezett versenyünkre. Szavalataikat 3 kategóriában értékelte a zsűri, akiknek munkáját ezúton is köszönjük. Tagjai voltak: Gyöngyösi Rózsa, nyugdíjas magyartanár, az elfoglaltsága miatt igazoltan hiányzó Háló Gyula helyett a szintén irodalomszerető Varsányi Ferenc, evangélikus lelkész és Hajdu Zsolt, középiskolai magyartanár, az erzsébeti Kossuth Gimnázium igazgatója, aki ritka kivételtől eltekintve minden évben részt vesz versenyünkön, és minden alkalommal hozzászólásaival emeli rendezvényünk színvonalát. Itt köszönnénk meg az Önkormányzat támogatását is, mellyel megkönnyítik versenyünk megszervezését és lebonyolítását.

Végül álljon itt a zsűri által megállapított sorrend: a 4-5. évfolyamon első helyezést ért el Hague Róbert Kőrösi, II. lett Harangozó Levente Rákóczi, III. Itzelberger Pál Kőrösi, IV. Srej Lara Kőrösi, V. Szabó Réka Hunyadi. VI. Skrach Viktória és Pataki András Rákóczi, valamint Kondor Zalán és Bercsek Blanka Hunyadi.

A 6-7. évfolyamon első helyezést ért el Szalay Lili Baktay, II. lett Sinkó Janka Hunyadi, III. Kenéz Diána Hunyadi, IV. Balogh Rebeka Rákóczi, V. Ladjánszky Dániel Baktay, VI. Kovács Fanni és Puskás Gergő Rákóczi, Simon Marcell és Müller Maja Kőrösi, valamint Bocskai Zsófia Hunyadi.

A 8-9. évfolyamon első helyezett lett Zombori Elizabet Rákóczi, II. Mehlhoffer Anna Baktay, III. Kovács Anett Baktay, IV. Mészáros Martin Kőrösi, V. Faragó Richárd Rákóczi, VI. Szappan Ferenc Kőrösi.

Minden versenyzőnek köszönjük a felkészülést, a lelkes részvételt, kollégáinknak az évről évre megújuló odaadó igyekezetet, segítséget. Hadd zárjam e beszámolót Babits Mihály néhány sorával: „Ne mondj le semmiről. Minden lemondás

                            Egy kis halál. Ne mondj le semmiről.

                            Minden halál gyilkosság (lélekontás):

                            Meghalni bűn, ne mondj le semmiről.

                            Isten művét rongálja bármi rontás,

                            meghalni bűn, ne mondj le semmiről:

                            minden vágyad az Isten szava benned

                            mutatva, hogy merre rendelte menned.”

                                                                                                                           Gregus Márta

 

Olimpiai Kvíz a Művelődési Házban

 

November 8-án, kedden különleges vetélkedőnek adott otthont a Dunaharaszti Művelődési Ház.

A 2016-os riói nyári olimpiai játékok eseményeivel, eredményeivel kapcsolatos kérdésekre kereste a választ a megjelent 8 diákcsapat. Városunk három általános iskoláját öt, míg a gimnáziumot három csapat képviselte.

A verseny házigazdája a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, támogatója Dunaharaszti Város Önkormányzata és a Mannheim Squash Club volt. Iskolánk testnevelés munkacsoportja nagy lelkesedéssel készülődött:  Ivanics László tanár úr érdekes kérdéseket állított össze, és a lebonyolítást is vállalta; Gyöngyi néni pogácsát sütött (nagyon finom volt, hamar elfogott), a többi kolléga a zsűrizés és az értékelés nehéz feladatát vállalta.

A tanulók igazán színvonalas, élvezetes küzdelmet vívtak a végső győzelemért. A négyféle feladat megoldása közötti időben mindenki megtudhatta a jó választ is, és a versenyről készült fényképek levetítése további kellemes pillanatokat szerzett  a résztvevőknek.

A vetélkedő végén minden egyes versenyző tárgyjutalmat kapott, az eső három helyezett csapat az éremjutalmazáson felül a Mannheim Squash Club ajándékcsomagját és jutalombelépőit is átvehette.

Igazán jólesett nekünk, mikor a résztvevők közül négyen megköszönték a versenyzési lehetőséget, és elmondták, hogy nagyon jó érezték magukat. Ezt mi is köszönjük!

A Művelődési Ház munkatársa, Helméczi Ferenc tökéletes technikai hátteret biztosított számunkra, enélkül nem sikerülhetett volna ilyen színvonalon lebonyolítani a vetélkedőt. Köszönjük!

 

 

Az Olimpiai Kvíz végeredménye:

I.                    helyezett    KRISTÁLYOK csapata                      II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

II.                  helyezett    TELJESEN MIND 1 csapata           Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola

III.                helyezett    CUKROK                                             Baktay Ervin Gimnázium

 

 

2015-2016. tanév

 

HATÁRTALANUL VÁROSI SZAVALÓVERSENY

 2015. NOVEMBER 25.

 

A verseny elődöntőjére 18 fő jelentkezett az alábbi megoszlásban:

 4. a Simon Laura,

4.b Virág Szabolcs,

5.a Di Carlo Dávid és Kovács Domonkos,

5.b Batta Petra, Desbordes-Korcsev Lea, Drobilich Alexandra, Kober Emese, Kovács Fanni, Óvári Tímea, Priskin Kinga, Székely-Bende Fruzsina;

6.b Balogh Rebeka

7.a Zombori Elizabet

8.b Harangozó Lajos, Kopasz Boldizsár, Sárospataki Ibolya  és Szikora Georgina.

 

A helyi forduló eredményei:

4-5. évf. I. Kovács Fanni és Kovács Domonkos

              II. Virág Szabolcs

              III. Simon Laura

6-7.       I. -----------

             II. Balog Rebeka

              III. Zombori Elizabet

8.           I. ------------------

               II. Sárospataki Ibolya és Kopasz Boldizsár

 

A városi döntőbe jutottak: 4-5. évfolyamról: Kovács Fanni, Kovács Domonkos, Virág Szabolcs

6-7. évfolyamból: Balogh Rebeka és Zombori Elizabet

8. évfolyamból: Sárospataki Ibolya és Kopasz Boldizsár

 

 

 A döntőben az alábbi dobogós helyezéseket sikerült elérnünk:

 4-5. évfolyam: Kovács Domonkos 2. hely

6-7. évfolyam: Zombori Elizabet 2. hely

8-9. évfolyam: Sárospataki Ibolya 3. hely

 

 

 

 

 

 

Novemberi események 2014-2015. tanév

 

Látogatás a Mézeskalácsházba

Másodikos osztályommal november 18-án a Kerekasztal Színházi nevelési Központ foglalkozásán vehettünk részt, ahol rendkívüli élményben volt részünk, s egy délelőttre igazi színészekké válhattunk.

A színházi nevelés- theatre in education- egy egyedülálló művészetpedagógiai módszer. A színházművészet és a reformpedagógia legjavát ötvöző műfaj, olyan életre szóló élményben részesíti a fiatalokat, amely az őket körülvevő világ megértésére, és az ahhoz viszonyuk kialakítására sarkallja őket.

 A program magas művészi színvonalon kidolgozott színházi előadásból és a nézők – általános vagy középiskolai diákcsoport – aktív részvételére épülő feldolgozó részből áll. A foglalkozásokon a – színészként és drámapedagógusként egyaránt képzett – színész- drámatanárok mindig csak egy osztállyal dolgoznak, hogy minden egyes vélemény, ötlet, személyes megjegyzés meghallgatásra találjon. A színházi nevelési foglalkozásokon minden esetben erkölcsi-morális, életkori, társadalmi és mikroközösségi problémák állnak a középpontban.

A „Mézeskalácsház” az 1-2 osztályosok számára készített foglalkozás volt, mely a Grimm testvérek klasszikusának, a Jancsi és Juliska történetének újszerű feldolgozására épült. A program lehetővé tette számunkra, hogy közösen megértsük, mi történhet, ha egyszer „bekopogtat az ablakon a nyomorúság”. A gyerekek biztonságos kereteken belül foglalkozhattak nehéz kérdésekkel, a bennük rejlő félelmeikkel. A felkínált szerepekbe lépve átélhették, alakíthatták az eseményeket, maguk is a darab rendezőivé válhattak.  Belehelyezkedhettek a felkínált helyzetbe, és meghatározhatták ahhoz fűződő viszonyukat. Ez a módszer ily módon nagyban hozzájárul a társadalmi felelősség minél szélesebb körű tudatosulásához.

A műfaj alaptézise, hogy a gyerekek önálló tapasztalatokkal és véleménnyel rendelkező autonóm személyiségek, akiknek lehetőséget kell teremteni, hogy biztonságos környezetben tegyék próbára és alakítsák értékrendjüket, hogy egészséges, szociálisan gondolkodó tagjai lehessenek társadalmunknak. 

 A történet feldolgozása, a jóízű beszélgetés a másnapi tanórán tovább folytatódott, melyhez óratervezet keretében javaslatokat, útmutatást kaptam.

A gyerekek és a magam nevében is köszönöm szépen a Marcibányi Téri Művelődési Központnak, s az ott működő Kerekasztal Társulásnak a felejthetetlen élményt!

Humicskó Zsuzsanna

 

 

Szavalóverseny a Rákócziban

Szaladnak az évek: november 12-én már ötödik alkalommal rendeztük meg iskolánkban az immár hagyománnyá váló szavalóversenyt, amit Kiskun Farkas László emlékére hirdettünk meg.

Nagy szeretettel vártuk a Hunyadi és a Kőrösi Általános Iskola tanulóit. A második és harmadik évfolyam 3-3 kisdiákkal képviseltette magát. Czompa Gyula igazgató úr megnyitója után két 4.a  osztályos tanuló, Szikora Bettina és Mehlhoffer Tivadar elszavaltak 1-1 Kiskun Farkas László verset. Aztán megkezdődött a verseny.  Bár kissé izgatottak voltak a megmérettetés miatt, a verseket nagyon szépen, kellő felkészültséggel és tehetséggel adták elő. Örömünkre többen is Kiskun- Farkas László verséből választottak.

A zsűrinek bizony nem volt egyszerű dolga, nehéz volt a döntés a helyezések megállapításában. Amíg a döntése vártunk, egy kis uzsonnára invitáltuk a gyerekeket.

Aztán végre megszületett a döntés. Szívből gratulálunk minden résztvevőnek. A díjazottaknak külön is. És külön köszönet az őket felkészítő tanító néniknek.

A versenyt megtisztelte jelenlétével a költő két unokája, Oltvári Beatrix és Csizmár Dóra, akik nagy örömmel segítettek a díjak átadásában.

Reméljük jövőre is ilyen kellemes délutánt tölthetünk el együtt.

A következő tanévben is újra várunk mindenkit a megmérettetésre.

Eredmények:

2. évfolyam 
 
1.  Nádai Nagy Natália                  II. Rákóczi Ferenc  Ált. Isk. 
2.  Seregély Balázs                          Kőrösi Csoma Sándor   Ált. Isk. 
2.  Tóth Márta                                  II. Rákóczi Ferenc  Ált. Isk. 
3.  Bercsek Bianka                            Hunyadi  János Ált. Isk.         

3. évfolyam 
 
1. Serfőző Bence                            Kőrösi Csoma Sándor Ált.Isk       
2. Póka Sarolta

Hunyadi János Ált. Isk.

3.  Itzerberger Pál                          Kőrösi Csoma Sándor Ált. Isk. 
3.  Virág Szabolcs                           II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk. 

Széplakiné Halmai Rita

                                                                                                               munkaközösség vezető

                                                                                                           

Állatkerti kirándulás (Felső tagozat)

 

 

Hagyományainkhoz híven idén is ellátogatott az egész felső tagozat az állatkertbe. Kirándulásunk célja, hogy minél közelebb hozzuk az állatokat a gyerekekhez és minél többet tudjanak róluk. Ezáltal talán jobban odafigyelnek a környezetükben élő állatokra is, és felelősségteljes állattartókká válhatnak.

Csoportokra osztva megkapták a feladatokat, amelyeket ott kellett megnézni, megkeresni. Lehetett fényképezni, és a képeket felhasználva otthon Power Point előadást készítettek. A kisebbek plakátokat csináltak a Majomház, Elefántház, Szavanna ház, az Ausztrálház és a Kígyóház lakóiról és egy rövid kiselőadás keretében be is mutatták egymásnak.

Minden évben nagy örömmel megyünk és mindig tanulunk valami újat.

     

 

Takácsné Mezei Erzsébet 

 

 

Állatkerti kirándulás (Alsó tagozat)

Már sokat emlegettük a SPAR Maraton Futógálát, képeket tettünk fel, cikket írtunk arról, hogy milyen jó hangulatú ez a nagyszabású rendezvény. Versenynek nem nevezném, hiszen nem azért nevez be iskolánk évek óta, hogy a dobogó egyik fokán állhassunk a több ezer induló közül (Bár egyszer ki tudja?! J ). Sokan nem tudják, hogy a rajtszám, amelyet a futás közben viselünk, egyben az állatkertbe egy belépő is, 14 éves korig ingyenes, a fölött pedig félárú belépést biztosít.

Ezt a lehetőséget használják ki évek óta a felső tagozaton ősszel, és így tettünk mi is az 1.b osztállyal, s csatlakozott hozzánk néhány 4.b osztályos tanuló is. Mivel idén az osztályomból sok kicsi elsős jött el a futásra, voltak, akik szüleikkel együtt vettek részt, így adódott a lehetőség, hogy felkerekedjünk, és együtt látogassunk el az állatkertbe a kedvezményt kihasználva. Szerencsére az idő is kegyes volt hozzánk, sőt még a Nap is kisütött egy-egy rövid kis időre. A gyerekek egyik állattól szaladtak a másik látnivalóig. Jókat kacagtunk a majmoknál, ahogy majomkodtak nekünk. A gyűrűsfarkú makiknál elénekeltük a „Riszálom így is, úgy is….” dalocskát, a gyerekek, és persze ebből egyenesen következik, hogy a kisgyermekes szülők által is jól ismert mese, a Madagaszkár c. mesefilm betétdalát. Sokat időztünk a kígyóknál, többször is végig nézték a gyerekek az üvegfal mögé zárt hüllőket, számlálgatták a fajról írt rövid tájékoztató mellé nyomtatott halálfejeket, hogy megtudják, melyik a legerősebb mérgű.

A sok-sok állatot végig sem tudtuk nézni, annyi a látnivaló, az idő pedig rövidnek bizonyult, hiszen az állatkertbe egy nap is kevés, hogy minden ott lakó kis állatot szemügyre vehessünk, esetleg pár percnél többet is időzzünk egy-kettőnél.

Szép nap volt! Köszönöm a szülőknek a segítséget, támogatást!

Kovács Gáborné (Gyöngyi néni)

Az iskola közös ügyünk-, Oszd meg élményeid!”

 

TÁMOP3.1.4B-13/1-2013-0001. számú „Köznevelés az iskolában” című

 

Tárgy: Partnerség és hálózatosodás modul élménybeszámoló ,,Kutass-Kísérletezz!”

Időszak: 2014. szeptember 26. és október 31. közötti események

A Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános iskola tanulója vagyok. Már alsóban csodáltam a felső tagozatos tanulók kísérleti bemutatóit. Szünetekben sokszor nézegettük a felsős épület folyosóját, díszítő képeket, ahol a testvérem fotóit is láthattam, ő most a Puskás Tivadar Távközlési szakközépiskola 10. osztályos tanulója. Annak idején emlékszem mennyire örültünk, hogy elsőnek sikerült a felvételije, illetve annak, hogy első lett az országos fizika versenyen, oklevele ott díszeleg az iskola honlapján. Mindig elismeréssel mesél a fizika szakkör tevékenységeiről és a városi természettudományi találkozókról. Amikor 6.-os lettem jelentkeztem én is a szakkörbe. Osztálytársammal Gigivel azóta is rendszeres látgatói vagyunk. Nagyon jól érezzük magunkat a különböző programokon. Minden szeptemberben részt veszünk a Kutatók Éjszakáján. Idén is ott voltunk. Felemelő érzés volt az egyetem falai közt járkálni, no meg tolakodni, hogy bejussunk az atomfizika tanszékre, ahol Hörtlein Károly az egyetemisták körében Magic Karcsiként becézett előadó tanár kísérleteit csodálatuk meg. A hőtechnikai laborban a jövő ütéstechnikáját és az energia megmaradás törvényeit tanulmányoztuk és kvíz tótot oldottunk meg. Megnéztük a magától parkoló autót, ekkor eldöntöttem, hogy majd nekem is hasonló lesz. Az eseményt képekben is megörökítettem.

Októberben a Múzeumok Őszi fesztiválján az Elektrotechnikai Múzeumba látogattunk, ahol dr. Tóth Ildikó előadását hallgattuk meg a statikus elektromossággal, illetve mi is elektromos töltésekkel telítődtünk, a Van de Graaff generátortól. A múzeumi óra azért tettszett, mert mi is kipróbálhattuk a kísérleteket, és megismerkedhettünk a magyar fizika nagyjainak munkásságával, mint pl.Jedlik Ányos dinamóelvével és az egyenirányú motor működéséve, a Déri teremben, pedig a transzformátorok működési elvével barátkoztunk. Ezen a rendezvényen a Dunaharaszti város másik két iskolája is jelen volt. A találkozót következő héten egy barátságos kísérleti bemutatóval zártuk. Itt több tanuló is bemutathatta eddigi kísérleteit, amelyeket a háromtagú tanári zsűri értékelt, a legjobb előadásért, a legtöbb munkásságot igénylő kísérleti bemutatóért, a legötletesebb kísérletért kaphatunk elismerést. Én Gigivel a csókolózó lufikat mutattam be, illetve készítettem egy nyomáskülönbségen alapuló ital automatát. Ezt Józsi is elkészítette, az övé kissé jobban működött. Sebaj hiszen ő már nyolcadikos. Marika néni a fizika tanárunk monda, hogy árpilisben úgyis újra lesz hasonló találkozó addig valami újabb kísérletet, kipróbálunk a fizika szakkörön, de addig is nagyon örülünk, hogy jól érezzük magunkat barátokat, találunk, viccesek tudunk lenni és jobbak a jegyeink is fizikából. Az eseményekről bemutatót készítettünk és ezt a fizika órákon osztálytársaink is megnézhették (lásd melléklet tevékenységek 1. és 2. bemutatók és képek) Nagyon szeretnénk a szakkörnek egy videokamerát és fényképezőgépet nyerni, ezért reméljük, hogy beszámolónk elnyerte tetszésüket.

 

Tisztelettel: Bordás Blanka és Szikora Georgina 7.b valamint a fizika szakkör tanulói és fizika tanárunk Székely-Simon Mária

Dunaharaszti 2014.november12.