Januári események

2016-2017. tanév

Területi Himnusz-Szózatmondó verseny

 

A szigethalmi Szent István Általános Iskola lassan 30 éve rendezi meg ezt a versenyt. Iskolánk 20 éve  képviselteti magát az eseményen.

A húsz év alatt tanulóink sokszor jutottak a legjobbak közé, gyakran az első díjat is elhozták.

Az idei versenyen diákjaink a hagyományokhoz méltóan szerepeltek.

A Himnuszmondók mezőnyében Zombori Elizabet a második helyen végzett, Balogh Rebeka pedig győzött a Szózatmondók között. 

Gratulálunk a versenyzőknek!

 

 

2015-2016. tanév

Területi Himnusz-Szózatmondó verseny

2016. jan. 22.

Szigethalom

 

 

Talán a péntek délutáni időpont miatt kevesebb versenyző indult, mint a korábbi években. A megjelent versenyzők azonban nagyon színvonalas versmondással tették emlékezetessé a magyar kultúra napja alkalmából rendezett versenyt.

Iskolánk tanulói általában sikeresen szerepeltek a korábbi években. Idén sem lehetett okunk panaszra.

A  7-9. évfolyamban  Zombori Elizabet (7/b) győzött és Khouri Marina (8/b) lett a harmadik.

A 4-6. évfolyamban pedig Balogh Rebeka (6/b) szerezte meg az első helyezést.

Oklevelet jutalmazták Priskin Kinga( 5/b)  teljesítményét.

Gratulálunk a kitűnő eredményekhez!

 

2014-2015. tanév

Gyümölcsnap

 

2015. január 28-án gyümölcsnapot tartottunk a 2. a osztályban. A programunk szorosan kapcsolódott a „Gyere -  Gyermekek Egészsége Programhoz”, ami Dunaharaszti összes iskolájában ebben a tanévben indult.

A gyerekekkel és felnőttekkel együtt gyümölcssalátát készítettünk, valamint valódi gyümölcslevet facsartunk. A gyümölcssaláta mindenkinek egyaránt ízlett – főleg azért, mert ők válogatták, apríthatták, keverték a gyümölcsöket. Egy kis dióval, mazsolával ízesítették a salátát.

Nagy kalandnak ígérkezett a frissen facsart gyümölcslevek kóstolása. Leginkább az alma-narancs-banán kombináció aratott sikert, de a gyerekek többségének nagyon ízlett az alma-narancs-sárgarépa variáció is, illetve a vegyes gyümölcslé. A nagyon bátrak pedig megkóstolták az alma-narancs-sárgarépa-cékla keveréket is. Kb. 5 l ivólevet készítettünk! Megértették a gyerekek, hogy a gyümölcslevek önmagukban is elég édesek ahhoz, hogy ne kelljen édesíteni őket, valamint azt is, hogy mennyire sűrű innivalókat kapunk, ha frissen facsarjuk ezeket. No, meg mennyivel finomabbak, mint a bolti gyümölcslevek! Volt olyan kisgyerek, aki most ivott először ilyen ivólevet.

A napot azzal zártuk, hogy a gyerekek otthon is szívesen kipróbálják ezeket a recepteket ill. szüleik segítségével jobban odafigyelnek, milyen gyümölcsleveket fognak kóstolni.

Lachné Czanik Zsuzsanna, tanító

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  magyar kultúra napja

 

2015. január 22-én – hagyományainkhoz híven – a tornateremben tartottuk műsorunkat a magyar kultúra napja alkalmából. Ebben az évben középpontba állítottuk azt a két városi versenyt, amelyen tanulóink szép sikerrel vettek részt. Mindenki meghallgathatta az 5.a-s Puskás Gergő és a 6.a-s Faragó Emese szavalatát, ők 3. helyezést értek el a Határtalanul nevű városi szavalóversenyen.

Városunk másik központi rendezvénye a népdaléneklési verseny volt. A résztvevők közül meghallgathattunk három remek hangú fiút: Faragó Nándort (3.a), Kovács Domonkost (4.a) és Stósz Mátét (3.b). Kovács Domonkos egy népdalt klarinéton is előadott. Levente Zsófi és Sárospataki Ibolya (7.b) egy népdalt hegedűn adott elő nagy sikerrel. A műsort Kopasz Boldizsár (7.b) klarinétjátéka zárta, mellyel kiléptünk a magyar népzene világából, mert egy híres jazzdarabot adott elő igazi élményt nyújtva a hallgatóságnak.

Hagyományainknak megfelelően az évi Himnusz- és Szózatmondó verseny győztesei kezdték  ill. zárták műsorunkat.

 

A Himnuszt Balogh Rebeka a Szózatot pedig Óvári László adta elő.

 

A magyar kultúra napja keretében igazgató úr és iskolánk diákönkormányzatának vezetői és tagjai megkoszorúzták Sváb Gyula emléktábláját. Ez az építész tervezte meg első iskolaépületünket, a „Baglyos” épületet.