2017-2018. tanév

 

Himnusz-Szózatmondó verseny eredményei

 

2016-2017. tanév

 

December 8-án rendeztük iskolánkban a hagyományos Himnusz-Szózatmondó versenyt. Diákjaink mutatott teljesítménye alapján bizakodva nézhetünk a területi verseny elé, hiszen kitűnő produkciókat láthattunk. A versenyzők kifejezetten érett versmondással adták elő két nemzei imádságunkat.

Eredmények

 5-6. évfolyam

1.     Faragó Nándor

2.     Khouri Márkó

3.      Tóth Réka

4.      Kenyeri Csenge – Priskin Kinga

 7-8. évfolyam

1.     Zombori Elizabet – Balogh Rebeka

2.     Rácz Vivien

3.      Adamcsik Vivien – Rideg Gyöngyvér

4.      Horváth Kinga

 

A vastag betűvel jelölt versenyzők jutottak be  a területi versenyre.

 

2015-2016. tanév

Iskolánkban 2. éve működik a "Szivárvány" bábcsoport. Vezetője Fejes Józsefné, Erzsi néni. A 2.a osztályosok lelkesedéssel kezdték elsajátítani a bábozás rejtelmeit. Jelentős a változás a szereplő gyerekeknél. A kifejezőkészségük fejlődött, jobb a szövegértésük, beszédük bátrabbá vált, magabiztosabbak lettek, hatékonyabban tanulnak szöveget és az együtt töltött időben a jókedv érezhető. A sok gyakorlás, tanulás, próba, föllépések egy összetartó közösséggé formálta őket és a támogató szüleiket. Előadásainkkal a városban nagy sikereket értünk el. Sok helyen kaptunk lehetőséget föllépésre, széles körben ismerhették meg a bábcsoport munkáját. A különböző intézmények bábelőadásaira egész családok kísérték el a szereplő gyerekeket. Így megismerték a szülők is a művelődési helyszíneket a báb kapcsán, melyeket eddig még nem látogattak (Sváb tájház, József Attila Művelődési Ház, Laffert Kúria, Református templom). 2014. december 20-án a Tájházban, 2015. június 20-án a Múzeumok Éjszakáján a Laffert Kúriában képviseltük iskolánkat. 2015. decemberében 6 helyszínen tekinthették meg az érdeklődők műsorunkat. Az óvodás gyerekeknek, a nyugdíjasoknak, az iskolás társaiknak és a református istentiszteleten bemutatott előadásainknak a sikere, a régi hagyományok fölidézése bizonyítja, hogy a csoport jó úton jár. Erzsi néni gondolt egy nagyot és benevezett egy bábversenyre a csoporttal: "Csillagozni készülünk király
udvarába..." SzékelyKapuk-ZöldKapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok. Az iskolavezetés részéről maximális támogatást kaptunk, amit ezúton is köszönünk és továbbra is számítunk Erzsi néni segítségére.

 
Szabóné Kovács Éva
ofő

 

 

Zöldsarok a könyvtárban

 

A Dunaharaszti Környezetbarátok Egyesületének vezetőjével, Sándor Krisztával egyeztetve nagyszerű kiadványokkal gazdagodott könyvtárunk.

 Az ajándékok között olyan fontos alapművek vannak, mint Gévai Csilla Nagyon zöld könyve, melyből megtudhatjuk, hogy mit is jelent az ökológiai lábnyom fogalma, hogy miért emelkedik bolygónkon a hőmérséklet, és hogyan vigyázhatnánk jobban Földünkre.

 Mandl Péter: Sári és Nemszemétke című érdekes könyve számos példát mutat arról, hogy hogyan használhatjuk új szerepben az eddig kidobásra szánt „nemszemetet”.

Nem képzelhető el egy igazi zöldsarok dr. Nádai Magda könyvei nélkül. Az idős korára is lelkes biológiatanár a tizenéveseknek szóló művében a hulladéktudatos magatartásra hoz sokféle gyakorlati példát.

A könyvekhez munkafüzetet is írtak a szerzők, ezzel is segítve a téma jobb feldolgozását (akár természetismeret vagy osztályfőnöki óra keretében is).

A könyveken kívül 3 környezettudatosságra nevelő társasjáték is segít minket a fiatal generáció nevelésében.

Egy hiánypótló dvd-t is kaptunk: Török Zoltán: Vad Magyarország c. filmjével.

Az ajándékokat a már meglevő, környezeti nevelést szolgáló könyveinkkel együtt kiemelt, külön helyre gyűjtöttük össze, amint a képeken is látható.

Szeretettel várunk minden gyerek és felnőtt érdeklődőt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Decemberi események  2014-2015. tanév

 

 

Népdalénekeseink kiváló szereplése

 

Iskolánk 10 tanulója - Dobos Frida 2.b, Zaffián Lucza 2.b, Stósz Máté 3.b, Faragó Nándor 3.a, Kovács Domonkos 4.a, Romsics Petra 5.a, Faragó Emese 6.a, Jakab Gusztáv 6.a, Faragó Dorka 8.a, Dobos Lili 7.b -  indult a Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola által szervezett városi népdaléneklési versenyen.

A szereplést komoly előkészület és hetekig tartó mindennapos próba előzte meg. A népdalokat különös gonddal választottuk ki, figyelembe véve a verseny kiírását. Olyan dalokat tanulhattak meg a gyerekek, amiket nem ismertek ezelőtt. A próbák jó hangulatban teltek, a diákok megismerhették egymást, igazi csapatot alkottunk. Szívesen énekeltek, mindeközben fejlődött a szókincsük, dallamkincsük és nem utolsó sorban a hallásuk is. A beéneklő gyakorlatok és a dalok is a kedvenceikké váltak, még a napköziben és otthon is énekelték.

A sok tehetséges tanuló közül végül Dobos Frida az 1-2. osztályosok korcsoportjában II., Faragó Emese az 5-6.osztályosok korcsoportjában I. és Faragó Dorottya a 7-8. osztályosok korcsoportjában I. helyezést ért el, Dobos Lili különdíjat kapott.

Minden tanulónk szépen szerepelt, büszkék vagyunk rájuk.

Licsájer-Kozma Edit és Pénzes Katalin

felkészítő tanárok

 

 

 

Karácsonyi készülődés a napköziben

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola napközis tanulói egy teljes hetet szántak arra, hogy karácsonyi hangulatot teremtsenek az iskolában. Minden napközis csoport egy-egy délután saját készítésű dekorációval díszítette a tantermét, illetve az iskola folyosóit.

Szebbnél szebb alkotások születtek. Az ötletes munkákat a felhasznált anyagok sokszínűsége és a technikák változatossága jellemezte. A kisebbek színeztek, rajzoltak és színes papírokból alkottak, valamint gombokkal és fenyőággal is díszítettek. A nagyobbak megpróbálkoztak a termések, ragasztó, vízfesték használatával is.

A 2. osztályosok dalra fakadtak ragasztás és vágás közben. Más csoportokban karácsonyi zenét hallgattak. Sokan együtt dolgoztak, a több osztályból összevont csoportok tanulóit közelebb hozta egymáshoz a közös munka.

Ez a hét számunkra a szeretettel, izgalommal teli ünnepi készülődésről szólt. A kellemes ünnepi hangulatot aztán elvittük magunkkal a családunkba is.

 

Licsájer-Kozma Edit

napközis nevelő

 

 

 

 

 

 

 

 

A Mikulásnál jártunk

Iskolánkban  éveken át hagyomány volt, hogy az első évfolyamosok meglátogatták a Mikulást Nagykarácsonyban. Ebben az évben, néhány év kihagyás után ismét felkerekedett az első évfolyam, és ellátogatott a nagyszakállúhoz. Csatlakozott a kiránduláshoz a 2.c osztály is. December 18-án kerestük fel, gondoltuk, már nincs sok munkája, több ideje marad a kis csapatunkra! J  Szép számmal indultunk  útnak, 97 tanulóval látogattunk el a Fejér megyei  településre.

Már az odafelé vezető úton  kiderült, hogy vidám kis társaság jött össze, harsogott az énekszótól, a vidám kacagástól a busz.

A Mikulás- házban beszélgettünk a „házigazdával”, üdvözöltük énekszóval,  és a gyerekek elszavalták az addigra már nagyon ügyesen begyakorolt karácsonyi verseiket is. Betekintést nyerhettünk az őszszakállú dolgozószobájába, majd búcsút véve  tőle, a gyerekek egy órán keresztül tombolhattak az ugrálóvárban, mehettek a kisvasúttal, majd egy kreatív foglalkozáson szebbnél szebb képeslapokat készíthettek, vagy az épületben berendezett játszótéren tovább játszhattak.

A hazafelé vezető úton már egy kicsit lecsendesedett a társaság, volt, aki egy kicsit szundikált is. A vidám hangulatú kirándulást kellemes emlékként őrizhetjük meg mindannyian.

Gyöngyi néni

 

 

Decemberi betekintő

Az idei szeretet ünnepét is nagy készülődés előzi meg, mint minden évben. Nemcsak a család védő köreiben, hanem az iskolában is. Beszélgetések, ajándékok készítése, karácsonyi műsorok és „osztálybulik”. Nincs ez másként a napköziben sem. Az idei kreatívkodás már novemberben elkezdődött, de az eredmények magukért beszélnek. Az utolsó heti munkánkat szeretném kiemelni. Teljes bedobással álltak neki a gyerekek és minden tudásukat beleadva készítették a karácsonyi üdvözlőlapokat családjuknak, szeretteiknek. Csattogtak az ollók, ragadtak a kezek. De mindenki elkészült, és nagy örömmel kerültek a lapokra a szívből jövő szavak: Boldog Karácsonyt Kívánok!

Mindenki munkája sajnos nem fér ide, de ezzel a pár gyönyörű képpel kívánunk mi „NAPKÖZISEK”

Békés, Boldog Ünnepeket Mindenkinek!

                                                                                                      Petróczi Ágnes

                                                                                   és a 4.b és 5.b napközisei

 

 

 

 

 

Advent közeledtével

A pedagógusoknak nemcsak az a dolga nap mint nap, hogy ledolgozzák 5-6, esetleg 7-8 órájukat, ahogy azt sokan vélik, és természetesen nem délben mennek haza. J Sok-sok egyéb tennivaló is vár ránk, főként az osztályfőnökökre, a füzetek, felmérések javítása mellett, élhető, szép környezetet kell biztosítani a hozzánk járó tanítványok számára, ami valljuk be őszintén, gyakran nem egy könnyű feladat, hiszen alapanyagot, felszerelést nem kapunk, azt nekünk kell biztosítani a saját pénztárcánkból. L

Nos, ez idén nálam az adventi készülődés kapcsán nem így történt! Az 1.b osztályos szülők összefogtak, és a múlt hétvégén szombaton feldíszítették a tantermünket, meghitté varázsolták néhány óra alatt, szemléltetve a Karácsony melegségét. Mindezt minden évben az osztályfőnökök is megteszik rászánva jó néhány órát, napot, hiszen ez is a dolgunk, hogy az évszakokhoz, ünnepekhez igazodva, a tantermeket feldíszítsük. A jó hangulatú munkához szólt egy kis karácsonyi zene, süteményt majszoltunk közben, mert ezzel is készültünk J,  és a szorgos, ügyes kezek pillanatok alatt szebbnél szebb, ötletesebbnél ötletesebb csodát készítettek hol a falra, hol a szekrényekre, ablakokra. Sok-sok óra munkát vettek ki a kezemből, amiért nagyon hálás vagyok.    Gyönyörű lett a terem, a sok-sok díszt, felajánlást köszönöm azoknak is akik, nem tudtak egyéb elfoglaltságuk miatt a díszítésen részt venni. A díszítésen Zsóka nénivel, a napközis párommal nem tudtunk betelni a látvánnyal, ill. azzal az odaadással, ahogy a szülők pillanatok alatt birtokba vették a termet.

Bevallom őszintén, hogy nagyon meghat, ahogy ezek a kedves szülők lesik minden gondolatomat, segítenek mindenben, természetesen szem előtt tartva, hogy mindezzel a gyermekeik minden napjait is szebbé teszik. Köszönettel és hálával tartozom nekik!

Zsóka néni és Gyöngyi néni  az 1.b osztály tanítói