Áprilisi események

 

2016-17. tanév

2017. április 26-án a csepeli Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola által megrendezett "Csepel-sziget ifjú tehetségei" XVI. Regionális képző-és iparművészeti pályázaton iskolánkból

Papp Noémi (5.a)

Az élet fája című alkotásával különdíjas lett.

A regionális pályázatra idén több mint 900 alkotás érkezett, több Csepel-szigeti, és környéki településről.

 

Gratulálunk!

 

Horváth L. Adrián

 

Természettudományi találkozó - beszámoló

 

Április 3-án a

Körzet legügyesebb csapata

vetélkedőn vettünk részt Szigethalmon

 

Gavlik Anna, Simon Laura (5.a) és Kun Norbert, Kovács Domonkos (6.a) részvételével.

 

          A verseny nem a törzsanyagra épült, hanem a gyerekek általános tájékozottságára, kreativitására, együttműködésére volt kíváncsi.

Menetlevéllel a kezükben mentek állomásról állomásra, ahol matematikai, informatikai, csillagászati, növény- és állatismereti, környezetvédelmi tájékozottságukról kellett számot adni. A versenyt a csasztuskák előadása zárta, amelyen a Boci, boci tarkától a rappelésig minden előfordult.

A vidám délután megkoronázása az első hely elérése volt, amelyet az oklevél mellett egyéb jutalmakkal is díjaztak. Legnagyobb sikere pedig a vándororoszlánnak volt, amelyet jövőre vissza kell vinni, és ha lehet, újból elhozni.

 

 

 

 

Az internet és az  internetes közösségi hálók használatának veszélyei

Ezzel a címmel tartott iskolánkban egy színvonalas, érdekes, az alsós osztályok „nyelvére lefordított” előadást  Bereznai Gyula, aki az egyik legnagyobb telekommunikációs  cég munkatársa. Cége az „Okosdigitális Program” keretén belül nagy figyelmet fordít arra, hogy a fiatalabb nemzedékkel megismertesse az internet veszélyeit is, hiszen az előnyeivel már egészen kicsi korban megismerkednek a „mai” gyerekek. A 3.b és a 4.b osztály tanulói érdeklődéssel figyelték, hallgatták, majd mint rendszeres internet-felhasználók okos kérdéseikkel aktív résztvevői is lettek az előadásnak. Többek között olyan kifejezésekkel találkozhattunk, mint „online zaklatás”, „visszaélés”,  „számítógépes férgek, vírusok”.

Nemcsak a veszélyekre hívta fel a gyerekek figyelmét az előadó, hanem tanácsokkal látta el őket a biztonságos tartalomhasználathoz. Csupán néhány alapvető szabály betartásával biztonságosabbá válik a virtuális világ használata.

Néhány tanács a sok közül:

1.      Csak az általunk „valóban” ismert személyeket jelöljük be, ill. vissza a közösségi hálókon. Soha ne adjuk meg lakcímünket, telefonszámunkat!

2.      Be kell állítani minden esetben az adatvédelmet a közösségi oldalak használatakor!

3.      Soha ne tegyünk fel olyan fényképeket, melyekkel később „visszaélhetnek”! A kamera használatakor nagyon körültekintően kell eljárni, a lakás berendezése ne legyen látható!

4.      A jelszavak megadásakor érdemes sokféle karakterből álló szám-és betűkombinációt használni.

5.      Ismeretlen, gyanús fájlokat, „felugró ablakokat” nem szabad megnyitni!

 

Lassan-lassan szállóigévé válik az a mondás, mely szerint az ”internettel kitárul a világ”. S valóban így van, hiszen a billentyűzeten néhány megfelelő karakter lenyomásával tömérdek információ birtokába juthatunk a különböző portálokon keresztül. Nem is tudom, megfelelő módon használtam-e az informatikai szakszavakat, hiszen mi, a kicsit „idősebb” nemzedék, még csak ízlelgetjük a virtuális világ adta lehetőségeket, bátortalanul „szörfözgetünk” a hírek, információk, linkek tengerén. S míg kissé bizonytalanul próbálkozunk behozni „hátrányunkat” a mai ifjúság mögött, ne feledkezzünk meg mi szülők, pedagógusok, felnőtt emberek, megóvni,megvédeni, figyelmeztetni gyermekeinket, tanítványainkat a rájuk leselkedő „virtuális szörnyetegekre”, akik „emberi bőrbe is bújhatnak”.  Akár úgy is, hogy felkeresik a telekommunikációs cég honlapját: www.okosdigitalis.hu , vagy ajánlom kedves kollégáim figyelmébe Bereznai Gyula előadót.

Köszönettel tartozom, Humicskó Zsuzsannával együtt, Szatmáriné Kovács Katalinnak, aki felhívta figyelmünket erre a remek lehetőségre! És köszönjük Bereznai Gyulának a kiváló előadást! További sok sikert, kitartást kívánunk ebben a munkában is!

Gyöngyi néni

Kidobós bajnokság

 

Néhány éve indítottuk útjára iskolánkban az alsó tagozaton a közkedvelt kidobós bajnokságot. A játékos sportvetélkedő mellett immár ez is lassan hagyománnyá válik programjaink között. Ma, amikor a mozgásszegény életmód ellen harcolnak sportemberek, a GYERE program foglalkozásain próbálják az egészséges életmódot népszerűsíteni az előadók, szerencsés helyzetben vagyunk egy-egy ilyen verseny megszervezésekor, hiszen a gyerekek nem azért lógatják az orrukat, mert mozogniuk kell, hanem azért, mert nem mozoghatnak. Hiszen észre sem veszik, de a verseny folyamán minden izomcsoportot megmozgatnak. A mozgás megszerettetése fontos feladatunk az iskolában, ennek egyik módja a mozgásos játékok alkalmazása a testnevelés órákon, ill. a szabadidős sportban. Nos, iskolánk tanítóin ez nem múlik! A tornaórák közkedvelt játéka a kidobó, így jött annak idején a bajnokság ötlete is.

Idei eredmények:

        I.              1.b.       2.b           4.a

       II:              1.c.       2.c            4.b -  4.c

      III:              1.a.       2.a            3.a – 3.b

      IV.                                             4.d

      V.                                               3.c  

                                                                     

Gyöngyi néni

 

 

 

 

Kirándulás

 

 

 

2015. április 25-én, szombaton kirándulást szerveztünk Szemlő-hegyi és a Pál-völgyi barlangokba.

 

A 2.a osztály tanulóin kívül szülők, óvodás, alsó és felső tagozatos testvérek is részt vettek a túrán.

 

 Nagyon jól éreztük magunkat a kristálytiszta levegőjű barlangokban, ahol sok érdekességet hallottunk ezek keletkezéséről, felfedezéséről.

 

Megcsodáltuk a különös képződményeket, amelyek bizony a fantáziánkat is alaposan megmozgatták…

 

 

 

 

 

Barlangi állatokat, mesebeli hősöket láttunk cseppkövekből.

 

 

Megtudtuk, hogy miért érvényes a mondás különösen itt, a barlangok világában: Mindent a szemnek, semmit a kéznek!

A látványról és emlékeinkről árulkodjanak a fotók!

 

Lachné Czanik Zsuzsanna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Tököli Weöres Sándor Általános Iskola által megrendezett V. Weöres Sándor területi rajzversenyen az 1-2. évfolyamosok között
Különdíjat kapott:
 
Magyar Laura (1.c)